Kotaro Fukuma Biography

English⦆⦅Français⦆⦅Deutsch⦆⦅Español⦆⦅Pусский⦆⦅Nederland

*als je de biografie wilt gebruiken voor concertfolders, programma’s etc., neem dan contact op met een agent van Kotaro Fukuma voor een bijgewerkte versie

Kotaro Fukuma, geboren in Tokio, begon op vijfjarige leeftijd piano te spelen en heeft veel hoge onderscheidingen gekregen op internationale wedstrijden zoals de Arthur Rubinstein in Tel Aviv, de Paloma O’Shea in Santander, Maj Lind in Helsinki, BNDES in Rio de Janeiro en Gina Bachauer in Salt Lake City. In 2003 won Kotaro, op 20-jarige leeftijd, zowel de eerste prijs als de Chopin-prijs op de 15e Cleveland International Piano Competition. Daarna heeft hij zijn concertcarrière ontwikkeld over de gehele wereld, in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Azië.

Kotaro Fukuma heeft opgetreden in bekende concertzalen zoals de Carnegie Hall en het Lincoln Center in New York City, de Wigmore Hall in Londen, de Philharmonie en het Konzerthaus in Berlijn, het Gewandhaus in Leipzig; Salle Gaveau in Parijs, Victoria Hall in Genève, Flagey in Brussel, Konzerthaus in Wenen, Nationaal auditorium in Madrid, Verboden Stad Concertgebouw in Peking en de Suntory Hall en Opera City in Tokio.

Hij heeft opgetreden met orkesten als het Cleveland Orchestra, de Moscow Philharmonic, de Israel Philharmonic, Finnish Radio Symphony, Dresden Philharmonic, Lille National Orchestra, Galicia Royal Philharmonic en NHK Symphony Orchestra, onder leiding van dirigenten als Yuri Simonov, Rafael Frühbeck de Burgos, François -Xavier Roth, Asher Fisch, Hannu Lintu, Juanjo Mena, Jahja Ling, Mihhail Gerts en Kazuki Yamada. Begin juli 2016 viel hij in voor Nelson Freire om Pianoconcert nr. 2 van Brahms te spelen met het Orchestre National du Capitole de Toulouse, onder leiding van Tugan Sokhiev, met slechts 24 uur voorbereidingstijd. Kotaro heeft inmiddels 50 pianoconcerten paraat.

Gepassioneerd door hedendaagse muziek, heeft Kotaro wereld- en nationale premières uitgevoerd van werken van Toru Takemitsu, Einojuhani Rautavaara, Renaud Gagneux, Thierry Escaich, Thierry Huillet, Peter Klatzow, Mutsuo Shishido, Minako Tokuyama en Yuka Takechi en Farhad Poupel.

Kotaro Fukuma heeft zeventien CD’s uitgebracht onder meerdere labels: Naxos, DENON, ARS produktion, Editions Hortus, Orpheus Classical, Accustika, Esprit du Piano, en kreeg lovende kritieken in muziektijdschriften als Gramophone, Diapason, American Music Records, Monde de la Musique, Classica, BR Klassik, Classic Today en Pianist. Zijn laatste album “Fantasy – Scriabin and Rachmaninoff” (Naxos) werd genomineerd voor de International Classical Music Award 2023.

Kotaro studeerde muziek aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris met Bruno Rigutto en Marie-Françoise Bucquet, daarna aan de Universität der Künste in Berlijn met Klaus Hellwig en aan de International Piano Academy Lake Como in Italy. Hij studeerde ook bij verschillende grote meesterpianisten zoals Leon Fleisher, Mitsuko Uchida, Richard Goode, Alicia de Larrocha, Maria Joao Pires, Leslie Howard en Aldo Ciccolini.

Sinds Juli 2020 produceert hij de concertreeks “Rare Piano Music” waarin met uitgenodigde collega-pianisten zeldzame pianomuziek wordt gepresenteerd.
Kotaro Fukuma woont momenteel tussen Berlijn, Leiden en Tokio.

(update: December 2024)

Kotaro Fukuma - Pianist